Abonner

Sådan får du din yndlingsduft til at vare længere

Af Camilla Tjellesen-Little

 

Kender du det, at du prøver en lækker parfume, som dufter helt fantastisk – men efter kort tid er den helt forsvundet fra din hud? Hvorimod damen, der sidder tre rækker foran dig i bussen har en parfume på, som du kan lugte flere minutter efter, du er steget ud af bussen! Hvordan får du din yndlingsduft til at vare så lang tid som muligt, så du kan dufte perfekt dagen lang? Vi kigger her nærmere på indholdet af parfumeolier i forskellige typer parfumer og giver dig tips til, hvordan du kan holde på duften længst muligt.

Det kan være utroligt forvirrende at træde ind i en butik fyldt med parfumeflasker i alle mulige farver og udformninger og med mange forskellige navne. Du kan endda se den samme duft i flere forskellige varianter, som f.eks. “Eau de Parfum” og “Eau de Toilette”. Og hvad betyder det så? Dufter de éns, eller er der tale om flere forskellige slags varianter af den samme duft? Og hvilken én skal du vælge?

De forskellige typer af parfumer har forskelligt indhold af parfumeolie. De fleste almindelige parfumer er en blanding af parfumeolie – altså forskellige æteriske olier og aromastoffer – og et opløsningsmiddel, ofte alkohol-baseret. Det er parfumeolien, der giver en parfume sin duft, og indholdet af parfumeolie vil derfor have stor betydning for, hvor stærkt en parfume dufter, og hvor længe den holder på huden.

 

Der findes fem forskellige typer af parfumer.

Parfum – som typisk indeholder ca. 20-30% parfumeolie og holder ca. 6-8 timer

Eau de Parfum – som typisk indeholder ca. 15-20% parfumeolie og holder ca. 4-5 timer

Eau de Toilette – som typisk indeholder ca. 5-15% parfumeolie og holder ca. 2-3 timer

Eau de Cologne – som typisk indeholder ca. 2-4% parfumeolie og holder op til 2 timer

Eau Fraîche – som typisk indeholder ca. 1-3% parfumeolie og holder op til 2 timer

Der er derfor tydeligvis stor forskel på f.eks. en stærk og vedholdende Eau de Parfum og en opfriskende Eau Fraîche.

Hvis man er ude efter en duft, der gerne skulle holde det meste af dagen, vil man derfor typisk anbefale en parfum eller Eau de Parfum, mens en Eau de Toilette kan være en lidt billigere måde at prøve en ny duft på. Eau de Cologne eller Eau Fraîche bruges typisk som en hurtig opfriskende spray, der kan bruges flere gange i løbet af dagen.

 

Parfumeolier

Men den bedste måde at få en duft til at vare længe på er ved at bruge rene parfumeolier. Altså en parfumeolie, der ikke er blandet med alkohol for at fortynde den og gøre den lettere at spraye. Parfumeolie bliver på huden i mange timer og vil oftest kunne duftes hele dagen igennem. Endnu et plus ved parfumeolierne er, at de ikke indeholder alkohol, i modsætning til de fleste spray-parfumer. Alkohol virker udtørrende på huden, og nogle mennesker kan reagere kraftigt med allergiske reaktioner på alkohol, når det kommer på huden. Derfor er en parfumeolie uden alkohol meget mere skånsom for din hud end en traditionel parfume i en sprayflaske, samtidig med, at duften holder længere. Alkohol udtørrer nemlig ikke blot huden, men også parfumen. Derfor kan man ofte være ude for, at en ellers temmelig dyr og fancy parfume, faktisk ikke holder ret længe. Hvis indholdet af alkohol i en parfume er stort, så slår det rent faktisk parfumen ihjel. Der kan altså derfor være rigtig mange gode grunde til at bruge parfumeolier i stedet for traditionalle spray-parfumer.

Men lige meget hvilken type parfume, du har valgt at bruge, vil du naturligvis gerne have mest muligt ud af den og få duften til at holde længst muligt. Der er et par tricks, man kan bruge for at få duften til at blive hængende endnu længere.

 

Sådan for du parfumen til at vare længere

Parfume fordamper hurtigere fra tør hud. Derfor er det en rigtig god idé at bruge en relativ fed lotion eller creme, inden man kommer sin parfume på. Nogle gange kan man købe en matchende creme i samme duft som parfumen, men det kan være lige så fint – og meget billigere! – at bruge en helt almindelig uparfumeret creme eller lotion. Man kan også bruge kropsolie som jojoba-olie eller kokos-olie. Hvis du har lyst til at eksperimentere, kan du selv blande en håndfuld uparfumeret creme eller lotion med et par sprays af din yndlingsparfume, eller et par dråber af din parfumeolie i lige præcis den duft, du har lyst til i dag.

Et andet trick er at komme parfumen i håret. Hvis man bruger spray, kan man spraye lidt i håret, og hvis man bruger parfumeolie, kan man duppe lidt af det på spidserne af håret. Parfume holder længere i hår end på huden.

For et ekstra “kick”, kan man også komme parfume på tøjet. Det holder meget længere end på huden. Til gengæld kan duften udvikle sig en smule anderledes på tøjets fibre end på din hud. Parfume, og især parfumeolier, kan dufte meget forskelligt på forskellige mennesker på grund af vores forskellige kropskemier. Du kender det sikkert godt. Du anbefaler en parfume til din veninde, som dufter himmelsk på dig – men på hende lugter den nærmest af kattetis. På samme måde er det ikke sikkert, at din yndlingsparfume dufter på samme måde på dit tøj, som det gør på din hud, da stoffet ikke får duften til at udvikle sig, som din varme hud gør. Til gengæld varer duften ved i flere dage. Hvilket kan være fantastisk, hvis man har en signaturduft – og ret træls, hvis man godt kan lide at eksperimentere med forskellige dufte hver dag.

Du kan altså selv gøre en del for at få en duft til at vare i længere tid. Vælg en parfume med et højere indhold af parfumeolie, gerne en ren parfumeolie helt uden alkohol. Brug parfumen sammen med en fed creme eller lotion. Og sprøjt evt. parfumen i håret og på dit tøj. Eksperimenter gerne og fortæl os, hvad der virker for dig!

Du kan købe kraftige parfumeolier her


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/parfumebloggen.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399
1 Kommentar
Efterlad et svar

blog indlæg

Parfumeanmeldelser

Kontaktoplysninger

Buddinge Hovedgade 163
2860 søborg

Webshop: www.eliteparfumer.dk
e-mail : info@eliteparfumer.dk
FB: www.facebook.com/eliteparfumer

Email subscription

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær den første til at modtage nye indlæg & gode tilbud
Name
Email *